BRAZILIAANS JIU JITSU

Braziliaans Jiu Jitsu (BJJ) is een vechtsport die zich richt op het zo snel mogelijk naar de grond brengen van de tegenstander – middels een takedown, worp of shoot – om daar vervolgens verder te gaan met het grondgevecht. De bedoeling is om te zorgen dat de tegenstander zo snel mogelijk afklopt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van diverse grepen, armklemmen, verwurgingen en beenklemmen. Door zo snel mogelijk naar de grond te gaan wordt het voordeel dat een meer bekwame staande vechter heeft weggenomen. Uit onderzoek en praktijk blijkt dat 80% van de vrije gevechten op de grond eindigen.  Dit is ook te zien bij de belangrijkste Mixed Martial Arts (MMA) wedstrijden. Bij deze wedstrijden wordt het merendeel beslist op de grond. Het is dan ook belangrijk het grondgevecht te beheersen.

TECHNIEKEN

BJJ is een meer aan de praktijk aangepaste versie van het traditionele Japanse Jiu Jitsu. Het idee achter beide vormen is dat een klein of zwakker persoon met de juiste technieken en bewegingen zichzelf kan verdedigen tegen een sterker en groter persoon. Het BJJ is dus een zeer geschikte vechtsport voor lichtere personen en vooral vrouwen. BJJ kan ook beoefend worden als zijnde competitiesport, hierin wordt er verschil gemaakt tussen sport BJJ (met traditioneel pak), grappling (zonder pak, trappen en stoten zijn niet toegestaan) en MMA (zonder pak, alles is toegestaan).Voor een leek lijkt BJJ wellicht op een onsamenhangend potje worstelen. Er zit echter een duidelijk systeem in zodat de beginnende beoefenaar de technieken op een gestructureerde manier leert toe te passen. De posities zijn ingedeeld in: stand up, guard, cross side en mount.

De trainingen zijn opgebouwd uit drie elementen: warming up, technieken en sparring. De warming up bestaat uit specifieke oefeningen voor BJJ, deze oefeningen zorgen voor een betere doorbloeding van de spieren wat de kans op blessures tijdens de training verkleind. Na de warming up volgen de technieken. Tijdens deze sessie worden de bewegingen en principes van BJJ met een partner beoefend. Het laatste deel van de training wordt er gesparred. Sparring is een belangrijk onderdeel van BJJ waarbij de geleerde oefeningen en principes toegepast moeten worden op een bewegende tegenstander.

BRAZILIAANS JIU JITSU VOOR KIDS

BJJ voor kinderen is de meest effectieve en humane manier van zelfverdediging. Zonder veel kracht te hoeven gebruiken en zonder de ander letsel toe te brengen, leert uw kind zich te bevrijden uit bedreigende situaties. Wie is er vroeger op school niet om het hoofd vastgepakt of tegen een muur aangedrukt door een klasgenoot of door de ”pestkop” van de school?

Daarnaast maakt het beoefenen van BJJ kinderen fysiek fitter, mentaal sterker en leert ze grenzen te stellen en deze te bewaken.

Ze leren voor zichzelf op te komen, samen te werken met anderen en de uitdagingen in het leven aan te gaan.

De technieken worden aangepast zodat ze spelenderwijs leren wat ze kunnen en hoe ze zichzelf kunnen verdedigen, zowel fysiek als mentaal. Voor ieder kind is ruimte op onze mat, vanaf 6 tot en met 15 jaar oud.

Onze BJJ school is gecertificeerd door het European Grappling and Jiu-Jitsu Federation (EGJJF) die onze trainers up to date houdt met de nieuwste technieken. Daarnaast krijgen wij alleen deze certificering als wij voldoen aan de eisen om kinderen veilig les te kunnen geven.